Voor ouders
Waar kan ik bij helpen
Als u zorgen heeft met betrekking tot het gedrag, de sociale of emotionele ontwikkeling van uw kind.
Enkele voorbeelden:
– Uw kind reageert boos of verdrietig zonder dat het goed te begrijpen is.
– Uw kind heeft nog veel last van nare ervaringen die het heeft meegemaakt.
– Uw kind is erg angstig. Het kan waardoor niet goed kan toekomen aan bepaalde zaken. Bijvoorbeeld uw kind durft niet alleen te slapen of buiten te spelen.
– Uw kind heeft problemen met leeftijdsgenoten. Hij of zij mist de aansluiting, komt snel in conflict met leeftijdsgenootjes, of wordt vaak gepest en kan zich niet goed verweren.
– Uw kind is rusteloos, snel afgeleid en/of reageert impulsief.
– Uw kind heeft veel conflicten met zijn broers en/of zusjes
– Uw kind is opstandig en ongehoorzaam.
Naast hulp bij bovenstaande klachten onderscheid ik mij van andere kinder- en jeugdpsychologen, doordat u uw kind bij mij ook aan kan melden wanneer u zorgen heeft over de seksuele ontwikkeling van uw kind. Met name wanneer uw kind de grenzen op gebied van seksualiteit onvoldoende respecteert of deze niet goed begrijpt. Er ontstaan hierdoor risico’s voor hem- of haarzelf of anderen. Of wanneer u merkt dat uw kind mogelijk bijzondere seksuele interesses ontwikkeld of verward raakt over zijn of haar identiteit op dit vlak.
Hoe werkt het
U meldt eerst uw kind/jongeren aan via een telefoontje, mail of het contactformulier. Zorg dat u een verwijzing heeft van de huisarts of van het Centrum voor Jeugd en Gezin (de gemeente).
Hierna neem ik contact op om een eerste afspraak te maken. Dit wordt de intake genoemd.
Hierin wordt kennis gemaakt en worden de klachten, maar ook de sterke en goede kanten nagevraagd. Ook wordt gevraagd naar de (familie) omstandigheden waarin uw kind opgroeit. Eventueel een tweede afspraak kan volgen om uw kind apart te observeren en te spreken. Vragenlijsten maken meestal ook onderdeel uit van de aanmelding.
Ik besluit op basis van deze gegevens of ik u kan helpen. Zo niet dan zoek ik samen met u naar een andere oplossing. Zo ja, dan wordt een eerste behandelplan gemaakt.
Als u en uw kind (indien 12 jaar of ouder) met dit plan instemmen, gaan we aan de slag.
Ik streef er naar de behandeling zo kort mogelijk te houden, maar wel zo intensief als nodig.
Tussentijds zullen we de voortgang evalueren en kan het plan bijgesteld worden.
Wat zal er in het behandelplan staan
In ieder geval een verklarende diagnose en classificatie.
De doelstelling en verwachtingen en de werkvorm en het aantal (verwachte) afspraken.
Het kan zijn dat ik een individuele therapie doe met uw kind. Dit kan zijn: praten, spelen, oefenen of doormiddel van creatieve werkvormen.
Het kan zijn dat ik vooral gesprekken met u heb, waarin de behandeling grotendeels via u loopt (dit heet mediatietherapie).
Ook zoek ik vaak contact met de school.
Het kan ook zijn dat ik een collega betrek (met uw instemming) om een deel van de behandeling uit te voeren.